srijeda, 22. veljače 2012.

Buckanje soma

Bućkanje

Buckanje mora biti konstantno uz mijenjanje razmaka izmedju udaraca, ubrzavanje, usporavanje itd..
Razlicite bucke proizvode i razlicit zvuk pa ih imamo u raznim oblicima i zavrsetcima, tj. njihovim vrhovima.
Buckanje i nije tako jednostavan proces i treba malo vjezbe da se u potpunosti ovlada ovom tehnikom te se nemojte iznenaditi ako pri prvim izlascima i ribolovima ne mozete proizvesti zadovoljavajuci i karakteristican zvuk bloomp.
Imajte na umu da ovo pali onda kad se som intenzivno hrani, a stari alasi kazu da upotreba bucke krece kad jorgovan podje da cvjeta.
Naj ucinkovitije je pocetkom ljeta pa do kasno u jesen.
Jos jednom napominjem, lokacija je naj bitnija!
Bucku mozete koristiti kako na stajacoj tako i na tekucoj vodi s tim da vas upozoravam kako su napadi u brzoj vodi mnogo agresivniji.
Kako napraviti bucku
Bucku mozete i sami napraviti, to nije neko spansko selo, ali zahtijeva malo truda kako bi sve leglo na svoje mjesto i dobio se zadovoljavajuci zvuk, evo vam desno i jedna sema te mjere za pravljenje jedne od standardnih bucki.
Izrada bucke je stalozen i smiren proces i nemojte zuriti, a izradjuje se od raznih vrsta drveta: egzoticnih, hrasta, bukve itd..
Posebno obratite paznju na vrh bucke tj. casicu, ukoliko ona nije dobro odradjena i fino centrirana, bucka nece raditi - proizvoditi dobar zvuk.
Umjesto bucke mozete koristiti i razno razne druge alate koji mogu proizvesti slican karakteristican zvuk, a ispod u videu pogledajte kako ribolovac koristi flasicu za bebe.
Sa buckom su lovljeni i love se kako mali, tako i kapitalni somovi preko 100kg pa se pripremite na svakakva iznenadjenja.
Nista ne prepustajte slucaju i sto brze odvajajte soma od dna kako ne bi nasao neku prepreku, koristite snazan i povjerljiv pribor.
Nemoj da gubite ribu zivota zbog lose trokuke, udice ili najlona..

MOJ PRIBOR ZA RIBOLOV!

Pribor

Svaki poznati proizvođač ribolovačke opreme ima u svojoj paleti proizvoda set (garnituru) štapova za lov kedera. 
Štapovi su dužine 2,5-4,5 metara sa tim da im se dužina povećava za 0,5 metara.
To su vrlo laki i ultrabrzi štapovi sa miksovanim vrhom.
Ovo je bitno zbog činjenice da se na jednom takmičenju kada keder radi uhvati i preko 500 komada ove ribe.
Glavna struna koja se koristi je deblji-ne 0,08-0,10 mm. 
Poželjno je da predvez kada riba slabo radi, npr. zimi i kada je temperatura vode svega par stepeni bude od kvalitetnog najlona debljine 0,06 mm, a u ostalim slučajevima 0,08-0,10mm, izuzetak su letnji meseci na vodi gde keder izuzetno radi kada se riba praktično čupa sa udice što nije uopšte sportski ( na žalost mnogi takmičari se ne obaziru na to) kada se koriste jači sistemi.
Kao udice odlično su se pokazale Gamakatsu 1050N u veličinama od 18 do 24 i mislim da ih puno naših takmičara koristi zbog svoje duge uške sa koje se riba lakše skida. 
Pošto su ovo po veličini dosta male ribe koristimo fine sisteme sa plovcima od 0,2-0,3 grama ponekad i manje.

RAKITJE - CARSTVO VELIKIH ŠARANA - film o ribolovu šarana - V.S.P. STUDIO

Vrste ribolova


Ribolov umjetnom mušicom na jezeru
Na jezeru isto možemo loviti umjetnim mušicama. Koristimo suve mušica, mokre mušice i nimfe. Vrstu mušice za ribolov biramo ovisno o vremenu, godišjnem dobu, dobu dana te insektima koji se u to vrijeme roje na vodom ili žive u vodi. Najpouzaniji način je da se uhvati par vrsta insekata i po ponašanju ribe (znakovima na ili u vodi) ocjenimo koju vrstu insekata riba jede u to vrijeme. Nakon toga izvajamo potencijalne insekte iz asortimana ulovljenih i biramo mušice prema njima. Važno je izabrati boju, veličinu i oblik insekta kojeg imitiramo. Ovisno o vrsti mušice koju koristimo razlikujemo i način ribolova. Zbog velike udaljenosti i velike površine jezera obično se koristi ribolov štapom za sportski ribolov na mušice i vodenom kuglom koja se koriti kao plovak i kao otežanje da možemo izvesti dovoljno dalek zabačaj.

Ribolov na moru

Na moru se također može loviti riba iz zabave. Ovisno o vrsti ribe koju lovimo koristimo opremu za športski ribolov ali i mamce. Posebno je uzbuđenje što zbog raznolikosti vrsta nikad neznamo koju ćemo ribu uhvatiti sve dok je ne izvučemo na obalu.
Na moru se lovi štapom za ribolov:

  • iz čamca ili
     
  • sa obale, doka
     
  • podvodno puškom za ribolov i ronjenjem na dah.
     
Ronjenje sa bocama kisika i lov puškom je nastrože zabranjeno u cijelom svijetu. I ovdje je pravilo kad dođete na neko ribolovno područe da se raspitate za lokalnu ribolovnu udrugu te nabavite potrebite dozvole i raspitate se o tome gdje se smije loviti, koja riba te smije li se i koliko ulovljene ribe ponijeti. Obično se na moru sva riba ulovljena štapom može ponijeti ali ipak to provjerite.
Sportski ribolov
Boravak u prirodi svakako djeluje opuštajuće. A nadmudrivanje ribe te hvatanje i prilagođavanje tehnike ribolova, pokreta ruku i štapa ponašanju ribe vodeći računa o vodenim strujanjima. Rezultiraju prevaraom te izvlačenjem ribe iz vode. A to je sav smisao športskog ribolova. Nadmudriti divlju životinju i prevariti je te izvaditi iz vode. I obično nakon slikanja, a ponegdje i oproštajnog poljubca vratiti u vodu.

MORSKI PSI



Morski psi (Selachimorpha) su kralježnjaci iz razreda hrskavičnjača. Dio su nadredaSelachimorpha. Pripadaju i u grupu elasmobranches, to jest riba čiji škržni otvori su u obliku proreza te, zajedno sa ražamadrhtuljamalistovima i sličnim životinjama čine podrazred Elasmobranchii.
Morski psi su mesožderi, a hrane se svime što je u blizini. Plivaju brzo, ali, za razliku od većine riba, nemaju riblji mjehur, pa moraju stalno plivati. Karnivorski morski psi uglavnom ne napadaju zubima, no većina morskih pasa tijekom života izgubi mnogo zubiju; neki morski psi tijekom života izgube 30, 000 zubiju.
Veliki su od dvadesetak centimetara (pas pigmej) pa do 18 metara (gorostasna psina), iako postoje i nepotvrđeni izvještaji o gorostasnim psinama dugim čak 21 metar. Razmnožavaju se na tri načina: leženjem jaja (oviparnost), rađanjem živih mladunaca (viviparnost) ili na način da se mladi morski psi razvijaju iz jaja, ali u tijelu majke, tako da se rađaju razvijeni (ovoviviparnost). Na ovoviparni način također se rađaju neke raže.[1]