srijeda, 22. veljače 2012.

Bućkanje

Buckanje mora biti konstantno uz mijenjanje razmaka izmedju udaraca, ubrzavanje, usporavanje itd..
Razlicite bucke proizvode i razlicit zvuk pa ih imamo u raznim oblicima i zavrsetcima, tj. njihovim vrhovima.
Buckanje i nije tako jednostavan proces i treba malo vjezbe da se u potpunosti ovlada ovom tehnikom te se nemojte iznenaditi ako pri prvim izlascima i ribolovima ne mozete proizvesti zadovoljavajuci i karakteristican zvuk bloomp.
Imajte na umu da ovo pali onda kad se som intenzivno hrani, a stari alasi kazu da upotreba bucke krece kad jorgovan podje da cvjeta.
Naj ucinkovitije je pocetkom ljeta pa do kasno u jesen.
Jos jednom napominjem, lokacija je naj bitnija!
Bucku mozete koristiti kako na stajacoj tako i na tekucoj vodi s tim da vas upozoravam kako su napadi u brzoj vodi mnogo agresivniji.
Kako napraviti bucku
Bucku mozete i sami napraviti, to nije neko spansko selo, ali zahtijeva malo truda kako bi sve leglo na svoje mjesto i dobio se zadovoljavajuci zvuk, evo vam desno i jedna sema te mjere za pravljenje jedne od standardnih bucki.
Izrada bucke je stalozen i smiren proces i nemojte zuriti, a izradjuje se od raznih vrsta drveta: egzoticnih, hrasta, bukve itd..
Posebno obratite paznju na vrh bucke tj. casicu, ukoliko ona nije dobro odradjena i fino centrirana, bucka nece raditi - proizvoditi dobar zvuk.
Umjesto bucke mozete koristiti i razno razne druge alate koji mogu proizvesti slican karakteristican zvuk, a ispod u videu pogledajte kako ribolovac koristi flasicu za bebe.
Sa buckom su lovljeni i love se kako mali, tako i kapitalni somovi preko 100kg pa se pripremite na svakakva iznenadjenja.
Nista ne prepustajte slucaju i sto brze odvajajte soma od dna kako ne bi nasao neku prepreku, koristite snazan i povjerljiv pribor.
Nemoj da gubite ribu zivota zbog lose trokuke, udice ili najlona..

Nema komentara:

Objavi komentar